Sterilisatie van de man
“Gezin compleet en anticonceptiewens? Hormoongebruik niet meer wenselijk? U wilt zo min mogelijk gedoe? Overweeg dan sterilisatie van de man, immers is anticonceptie de verantwoordelijkheid van zowel de man als de vrouw. Een elegante éénmalige procedure, die binnen Huisartspraktijk Maasdijk kan plaatsvinden.”
Informeer gerust eens bij uw huisarts voor meer informatie. Ook als u niet patiënt bent bij Huisartspraktijk Maasdijk kunt u terecht voor een vasectomie, bel gerust met praktijk voor meer informatie en een intake gesprek met Dr. M.H.Aziz
In het kort
- Als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u kiezen voor een sterilisatie van de man.
- Dit is een kleine operatie waarbij een stukje van de beide zaadleiders wordt weggehaald.
- Er komt dan alleen nog vocht uit de penis, zonder zaadcellen.
- Verder blijft alles zoals het was, ook het klaarkomen.
- Heel soms kunnen mannen na een sterilisatie toch weer vruchtbaar worden.
Wat is een sterilisatie van de man?
Sterilisatie van de man is een kleine operatie. Hierbij worden de zaadleiders doorgesneden en korter gemaakt. Hierna worden ze dichtgemaakt. De zaadcellen kunnen dan niet meer uit de penis komen. Bij het klaarkomen komt alleen het vocht vrij, zonder zaadcellen. Hierdoor kunt u een vrouw niet meer zwanger maken.
Hoe kunt u zich voorbereiden op een sterilisatie?
- Als u medicijnen gebruikt om het bloed dunner te maken, bespreek dit dan met uw arts. Uw arts vertelt u of u voor een korte tijd moet stoppen met de medicijnen of gewoon door kunt gaan.
- Paracetamol mag u gewoon gebruiken.
- Als u vroeger (als kind) al eens geopereerd bent in uw balzak, vertel dit dan aan uw arts. Een sterilisatie kan dan moeilijker zijn.
- Scheer voor de operatie uw balzak en het gebied rond de balzak en penis. Uw arts vertelt u hoe u dit het beste kunt doen.
Wat gebeurt er tijdens een sterilisatie?
- De arts voelt eerst naar de zaadleider aan één kant van uw balzak. Op die plek krijgt u een prik om de huid te verdoven.
- Dan maakt de arts een klein sneetje boven in de balzak. Hierdoor kan de arts de zaadleider zien.
- Deze wordt ontdaan van bloedvaatjes en omliggende structuren. Tijdens dit ‘prepareren’ van de zaadleider komt de zaadleider op spanning. Omdat de zaadleiders via de liezen door de onderbuik lopen, geeft dit een weeïg en trekkend gevoel in de onderbuik. Dit is een van de onprettige momenten van de ingreep. Dit moment duurt niet lang (paar minuten), indien nodig kan de spanning er tijdelijk afgehaald worden.
- De arts zet twee klemmetjes op de zaadleider en haalt een stukje van de zaadleider weg.
- Daarna maakt de arts beide uiteinden van de zaadleider dicht. Dit gebeurt om te voorkomen dat de uiteindjes toch weer aan elkaar groeien. Dit komt voor in minder dan 3 op de 10.000 ingrepen.
- De huid van de balzak wordt open gelaten. De sneetjes zijn te klein om ze te hechten, en indien er een druppel bloed is kan hij zo nog naar buiten. Deze procedure wordt vervolgens bij de andere zaadleider uitgevoerd.
Daarna doet de arts hetzelfde aan de andere kant van de balzak.
De gehele ingreep duurt ongeveer 30 tot 40 minuten
Wat moet ik doen na de operatie?
- Direct na de operatie moet u een strakke onderbroek aantrekken. In de onderbroek worden wat wondgazen gelegd. De strakke onderbroek drukt uw ballen tegen uw onderbuik. Daardoor staat er minder spanning op de zaadleiders. Dit maakt de kans op een bloeding of zwelling kleiner.
- Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep naar huis brengt. U mag zelf niet rijden.
- De verdoving is na 2 tot 3 uur uitgewerkt. De eerste paar dagen kan de balzak nog gevoelig en wat dikker zijn. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te blijven dragen. Ook kan de huid van uw balzak rond de wondjes wat blauw zien. Bij pijn kunt u paracetamol nemen.
- Doe het de eerste dagen rustig aan om bloeding en zwelling te voorkomen. Het is verstandig om 1 of 2 dagen vrij te nemen. Daarna kunt u uw gewone werk weer doen. U mag geen zwaar lichamelijk werk doen in de eerste week na de operatie. Ook kunt u beter niet gaan fietsen of sporten.
- De eerste 5 dagen na de operatie kunt u beter niet vrijen of masturberen. Soms kunnen bloedvaatjes in het wondgebied hierdoor weer open gaan.
- De wondjes mogen de eerste 2 dagen niet nat worden. Daarna mag u weer douchen.
Wat zijn bijwerkingen van sterilisatie bij de man?
Wondinfecties en nabloedingen komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak of aan de basis van de penis is normaal. Ook een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend. Dit gaat vanzelf over.
De meest zeldzame maar ook vervelendste complicatie is de pijnlijke balzak. De balzak kan dan pijnlijk blijven tot lang na de ingreep, zelfs als het goed genezen is. Voldoende rust en tijd voor genezing helpt deze complicatie voorkomen.
Hoe gaat het verder na sterilisatie?
Na de sterilisatie bent u niet direct onvruchtbaar
Het duurt 2 tot 3 maanden voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht zijn verdwenen.
- Na 3 maanden moet u wat zaadvocht laten onderzoeken.
- Vang al het zaadvocht direct op in een speciaal potje (dus niet in een condoom).
- Breng het potje binnen 1 uur naar het laboratorium. Met de microscoop wordt gekeken of er geen levende zaadcellen meer in zitten.
- U kunt pas onbeschermd vrijen als de uitslag van het zaadonderzoek aangeeft dat het veilig is.
- Tot die tijd moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.
Let op: Sterilisatie beschermt niet tegen soa.
Hersteloperatie
Een sterilisatie kan niet meer teruggedraaid worden. Het blijft zo. Een hersteloperatie is heel moeilijk en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.
Wanneer moet u uw arts bellen?
Bel direct met uw huisarts, de huisartsenpost of uw arts in het ziekenhuis als 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:
- U krijgt koorts na de operatie.
- Uw balzak wordt heel dik door een bloeduitstorting.
- Uw balzak wordt rood, warm of gaat meer pijn doen.
- Er komt pus uit de wondjes van de operatie.