Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Maasdijk
Prins Mauritsstraat 2 2676 BC
Maasdijk

Kinkhoest vaccinatie voor zwangere vrouwen

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest, ook bekend als pertussis, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s. Die kunnen heel benauwd worden en uitgeput raken. In Nederland overlijden bijna ieder jaar één of twee baby’s aan kinkhoest.

Verschijnselen van kinkhoest

Kinkhoest staat ook wel bekend als 100-dagen hoest, omdat de voor kinkhoest kenmerkende hoest maanden lang kan aanhouden. De hoest put vooral zuigelingen uit. Ze kunnen zo moe en benauwd worden dat ze stoppen met ademen. Ze kunnen dan hersenschade oplopen. Patiënten met kinkhoest hebben over het algemeen lichte koorts.

Hoe loop je kinkhoest op?

Kinkhoest wordt overgedragen door hoesten en niezen. Als je besmet wordt, duurt het 2 tot 3 weken voordat je ziek wordt. Je krijgt eerst een soort verkoudheid. Daarna begint het hoesten. Je kunt dan flinke hoestbuien krijgen waarbij dik slijm wordt opgehoest. Je kunt dan zo benauwd worden dat je er van moet overgeven. Na enkele weken ben je niet meer besmettelijk, maar het hoesten kan maanden aanhouden.

Wie krijgt kinkhoest?

De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer meer voor, ook bij volwassenen. Per jaar worden tussen de 4000 en 10000 gevallen gemeld bij de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst . Het werkelijke aantal kinkhoestgevallen is waarschijnlijk veel groter. Het grote gevaar is dat een moeder, vader of broer of zus kinkhoest oploopt en een jonge baby besmetten die nog niet (voldoende) gevaccineerd is. Zwangere vrouwen met kinkhoest kunnen bij de geboorte van hun kind de ziekte direct overdragen.

Kinkhoest in Nederland

Voor de invoering van een vaccinatie tegen kinkhoest stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Sinds 1996 is het aantal kinkhoestgevallen in Nederland toegenomen. Een verklaring hiervoor is dat de bacterie van structuur is veranderd, waardoor het ook gevaccineerden ziek kan maken. Tegenwoordig sterft nog gemiddeld 1 kind per jaar aan kinkhoest. Dat zijn vrijwel uitsluitend ongevaccineerde jonge zuigelingen.

Behandeling van kinkhoest

Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer. Daarom is bescherming door vaccinatie belangrijk.

Inenting tegen kinkhoest

Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen vier keer een vaccinatie. Op 4-jarige leeftijd is er nogmaals een inenting. De inenting tegen kinkhoest wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. De kinkhoestvaccinatie beschermt goed, maar relatief kort, namelijk maar een paar jaar. De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau.

Het kinkhoestvaccin bestaat uit stukjes van de kinkhoestbacterie. Je krijgt er geen kinkhoest van, je lichaam maakt afweerstoffen tegen deze stukjes. Je kunt dan minder snel kinkhoest krijgen en als je het krijgt is het niet zo ernstig.

Vanaf 16 december 2019 wordt de kinkhoestvaccinatie ook aangeboden aan zwangere vrouwen. De afweerstoffen van de moeder gaan dan via de placenta naar de baby en beschermen de baby in de eerste maanden na de geboorte voordat hij/zij ingeënt is. Borstvoeding beschermt niet tegen kinkhoest. Tot de invoering in december 2019 kunnen zwangere vrouwen de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst . Het is dan wel voor eigen rekening.

bron: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/kinkhoest

Op 26 november 2019 hebben wij bericht gekregen van het RIVM dat vanaf 16 december 2019 de maternale kinkhoestvaccinatie wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Vanaf deze datum kunnen zwangere vrouwen terecht bij de jeugdgezondheidszorg om deze prik gratis te halen in plaats van bij de GGD of bij de huisarts. De prik is dan gratis. De verloskundig zorgverleners zullen zwangere vrouwen hierop attenderen.

De vaccinatie kan vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling gegeven worden. Daarom wordt de naam 22 wekenprik. Zo is de vaccinatie onderdeel van het zwangerschapstraject. In december start een publiekscampagne. Vanaf dan gaat ook de website online: www.22wekenprik.nl